Saç ekimi son yıllarda saç kaybı yaşayan kişilerin en sık başvurduğu tedavi yöntemlerinden biridir. Temelde cerrahi bir operasyon olan saç ekimi başarı oranı oldukça yüksek bir uygulamadır. Özellikle de teknolojide yaşanan gelişmeler farklı saç ekim tekniklerinin ortaya çıkmasına neden olmuş bu da hem başarıyı artırmış hem de saç ekimi operasyonlarının çok daha kolay şekilde gerçekleştirilmesine imkan sağlamıştır. Saç ekimi operasyonlarının başarıya ulaşabilmesi ve operasyon sonrasında komplikasyon oluşma ihtimalini azaltmak için uzmanların operasyon sonrası için verdiği tavsiyelere eksiksiz şekilde uyulması oldukça önemlidir.
Saç ekiminden sonraki süreç
Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bunların hepsi hem saç ekiminin başarıya ulaşması hem de kişinin sağlığı için oldukça önemlidir. Öncelikle saç ekiminden sonra en önemli süreç işlemden sonraki ilk 1 haftadır. Bu süreçte kesinlikle sigara ve alkol tüketilmemesi, bölgenin her türlü darbeden korunması ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması gerekmektedir. Yara iyileşmesini destekleyen ve kanama riskini azaltan bu önlemlere uyulması gerekmektedir. İşlemden sonraki 3 aylık sürede ise güneşlenmek, hamam ve sauna gibi mekanlara gitmek ve solaryuma girmek gibi aktivitelerin yapılmaması önerilmektedir. Enfeksiyon riskine karşı 1 ay boyunca denizde ya da havuzda yüzmemeniz de önerilir. Aynı zamanda saç ekimi sonrası işlem yapılan bölgeyi kontrol amaçlı elle temastan kaçınılması da gerekmektedir. İşlem sonrasında size verilen ilaçlar varsa bunları düzenli şekilde kullanmanız çok önemlidir. Aynı zamanda bölgenin yıkanması için size verilen özel ürünleri de kesinlikle kullanmanız gerekmektedir.
Saç ekimi sonrası beslenme nasıl olmalı?
Sağlıklı beslenme saç köklerinin güçlenmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle de saç ekimi sonrası beslenme düzeninin değiştirilmesi de gerekmektedir. Beslenme düzenine saç köklerinin güçlenmesine destek olacak vitamin ve minerallerden zengin gıdaların dahil edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda protein yönünden zengin bir beslenme düzeninin de oluşturulması elzemdir. Bu anlamda et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık gibi ürünleri bol tüketmek gerekir. Ek olarak demir ve çinko gibi saç büyümesini destekleyecek minerallerin alımı da büyük önem taşır. Bunun dışında da özellikle B kompleksi vitaminleri olmak üzere A, C, D ve E vitaminlerinin de düzenli şekilde alınması gerekir. Bu anlamda da tahıl, bakliyat, yeşil yapraklı sebzeler, muz ve avokado gibi meyveler, kuruyemiş ve kuru meyve gibi gıdaları beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz. Son olarak hücre yenilenmesinin desteklenmesi için bol su içmeyi de unutmamalısınız. Tüm bu besinler saç köklerinizin beslenmesine ve dolayısıyla daha hızlı ve güçlü şekilde büyümesine neden olacaktır.
Saç ekimi sonrası terleme
Saç ekimi sonrası dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de terlememeye özen göstermenizdir. Aşırı terleme, saç köklerinin zarar görmesine dolayısıyla da ekim yapılan bölgede işlemin başarısız olmasına neden olabilir. Aynı zamanda terleme sonucunda enfeksiyon riski de oluşabilir. Bu nedenle saç ekiminden sonraki 15 gün boyunca cinsel ilişki, ağır fiziksel aktivite, aşırı sıcak ortamlarda bulunmak gibi terlemenize neden olacak aktivitelerden uzak durmanız gerekmektedir.
Saç ekimi sonrası kaşıntı
Saç ekimi sonrası en sık karşılaşılan durumlardan biri de kaşıntıdır. Esasen kaşıntının herhangi bir zararı yoktur ya da olumsuz bir duruma işaret etmez ancak sürekli olarak bölgenin kaşınması kişi için rahatsız edici olabilir. Çünkü saç ekimi sonrasında bölge ile temas edilmemesi yani kaşınmaması gerekmektedir. Saç ekimi sonrası ortaya çıkan kaşıntının en önemli nedeni ekim yapılan bölgede oluşan kabuklanmadır. Bunun dışında saç büyümesi de kaşıntının nedenlerinden biridir. Saç ekimi sonrası kaşıntı genellikle 15-20 gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. Bu süreç boyunca mümkün olduğunca bölgenin kaşınmaması ve eğer varsa uzmanlar tarafından önerilen losyonlarla bölgenin rahatlatılması gereklidir. Saç ekimi sonrası kaşıntının bir diğer nedeni de enfeksiyon ve alerjilerdir. Eğer kaşıntı dayanılmaz boyutlara ulaştıysa ve kaşıntıya eşlik eden ağrı, yanma ve yoğun kızarıklık gibi belirtiler varsa doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.
İlginizi çekebilir: Saç Ekimi Sonrası Komplikasyonlar: Beklenmeyen Durumlar ve Nasıl Başa Çıkılır?