Genel

Saç Ekimi Sonrası Beslenme: Yeni Saçların Sağlıklı Büyümesi İçin Nasıl Beslenmeli?

sac_ekimi_sonrası_beslenme

Saç ekimi operasyonu sonrasında, hızlı bir iyileşme ve operasyonun başarısı için yapılması gereken birçok şey vardır. Operasyon bölgesini darbelerden korumak, ilk 10-15 günlük süre boyunca cinsel ilişkiden kaçınmak, aşırı sıcak ortamlarda bulunmamak, doğru yatış pozisyonu ile uyumak gibi birçok önlem saç ekimi operasyonu geçirmiş olan kişilere uzmanlar tarafından önerilir ve bu kurallara dikkatle uymaları istenir. Bunun dışında saç ekimi sonrasında işlemin başarıya ulaşabilmesi için dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da beslenme düzeninin değiştirilmesidir.

Saç ekimi sonrası doğru beslenme neden önemlidir?

Saç ekimi sonrası beslenme düzeninin değiştirilmesi ve doğru şekilde beslenmek kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken en önemli konulardan biridir. Düzenli beslenme her şeyden önce saç köklerinin yerleşmesi, güçlü bir şekilde tutunabilmesi ve uzayabilmesi için oldukça önemlidir. Saç foliküllerinin düzenli şekilde beslenebilmesi kişinin günlük yaşamında tercih edeceği gıdalarla da doğrudan ilişkilidir. Bu nedenlerle saç ekimi sonrası beslenme ciddiye alınması gereken bir konudur.

Saç sağlığı için protein alımı nasıl artırılmalıdır?

Saç sağlığı için en önemli maddelerden biri proteinlerdir. Saç tellerinin %80’ini keratin ismi verilen protein oluşturur. Bu nedenle de protein bakımından yetersiz beslenme sonucunda saç sağlığı olumsuz şekilde etkilenir. Saç ekimi yaptırmamış kişilerde dahi protein eksikliği sonucunda saçlarda matlaşma, hızlı dökülme ve saç elastikiyetinin kaybı gibi birçok sorun görülür. Bu nedenle de saç ekimi sonrası beslenme düzeninde protein alımının artırılması oldukça önemlidir. Et, süt, balık, tavuk, yumurta, peynir, yoğurt ve soya gibi ürünleri gün içerisinde öğünlerinize ekleyerek ve her zaman tükettiğiniz miktarlardan daha fazla tüketerek saç ekimi sürecinizi olumlu şekilde destekleyebilirsiniz.

Saç ekimi sonrası vitamin ve mineraller

Dengeli beslenme genel insan sağlığı açısından da oldukça önemli bir konudur. Sağlıklı bir yaşam için her besin grubunun yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Saç ekimi sonrası beslenme düzeni oluşturulurken de dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bu nedenle de protein alımının önemli olduğu kadar belirli vitamin ve minerallerin de beslenme düzenine dahil edilmesi gerekir. Saç sağlığı için ve saç foliküllerinin daha iyi tutunabilmesi için A, B, C, D ve E vitaminlerinin önemi büyüktür. Ancak özellikle B kompleksi vitaminleri saçların uzamasında ve yaraların iyileşmesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle de tavuk, muz, avokado, esmer pirinç ve kuruyemiş gibi ürünleri tüketmek iyi bir seçim olacaktır. D vitamini de saç sağlığının korunmasında önemli bir role sahiptir. Bu nedenle yeterli güneş ışığı alımı ya da gerekli görülen hallerde D vitamini takviyesi alınması da gerekir. C vitamini de saç sağlığındaki önemli etkenlerden biridir. Antioksidan molekül olması nedeniyle özellikle de iyileşme sürecine büyük katkı sağlayan C vitaminini içeren besinleri kesinlikle saç ekimi sonrası beslenme rutininize eklemeniz önerilir. Mineral açısından bakıldığında ise saç sağlığı için demir ve çinkonun en önemli ikili olduğu biliniyor. Demir kan değerlerinin korunması ve böylece iyileşme sürecinin hızlanmasında oldukça etkilidir. Saçın uzamasında da etkili bir role sahip olan demir mineraline ek olarak yeni cilt dokusunun oluşmasında yardımcı olan çinkonun da bu beslenme düzenine dahil edilmesi gerekir.

Saç uzamasını desteklemek için günlük diyet nasıl düzenlenmelidir?

Saç ekimi sonrası beslenme rutini oluşturulurken alınması gereken vitamin ve minerallerden zengin olan besinleri seçmek oldukça önemlidir. Bu süreç boyunca diyet yapmaktan ve uzun süreli açlıklardan uzak kalmak gerekir. Alkol, sigara ve kafein gibi maddelerin iyileşme süreci tamamlanana kadar beslenme düzeninizden çıkarılması gerekir. Sağlıklı saç büyümesini desteklemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için ise saç ekimi sonrası beslenme düzeninize şu gıdaları eklemeniz önerilir;

  • Tahıllar ve Bakliyatlar
  • Turunçgiller
  • Yeşil Sebzeler (ıspanak, lahana vb.)
  • Kırmızı Et
  • Tavuk
  • Yumurta
  • Balık
  • Süt ve Süt Ürünleri
  • Muz
  • Avokado
  • Karaciğer
  • Esmer Pirinç
  • Kuruyemiş ve Kuru Meyve

İlginizi çekebilir: Saç Ekimi Sonrası Süreç

Related Posts