Saç ekimi, saç kaybı ya da kellik gibi sorunların çözümü için başvurulan cerrahi bir operasyondur. Saç ekimi operasyonu uzman kişiler tarafından gerçekleştirildiğinde başarı oranı oldukça yüksek bir işlemdir. Saç ekimi operasyonunun yüksek başarı oranı ile sonuçlanması ve işlem sonrasında komplikasyon oluşma riskinin en aza inmesi için işlem öncesinde, işlem sırasında ve işlem sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. İşlem sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, saç ekimi operasyonunun uzman bir doktor tarafından Sağlık Bakanlığından onay almış bir merkezde gerçekleştirilmesidir. Aynı zamanda işlem sırasında donör bölgeden alınan greftlerin canlılığını koruması, nakil sırasında greftlere zarar verilmemesi ve saç köklerinin yönüne göre nakledilmesi de oldukça önemlidir. İşlem sırasında olduğu kadar işlem öncesinde ve işlem sonrasında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu konular işlem başarısını doğrudan etkiler. Şimdi hep birlikte saç ekimi operasyonu öncesinde hazırlığın nasıl olması gerektiğine yakından bakalım.
Saç ekimi operasyonu öncesi hazırlık nasıl olmalı?
Saç ekimi operasyonunun ilk aşaması muayene ve planlamadır. Muayene sırasında saç dökülmesinin nedeni tespit edilir ve kişiye ne tür bir yöntemle saç ekimi operasyonu uygulanacağı belirlenir. Aynı zamanda yine bu muayenede hastanın yaşı, kronik hastalıkları, sigara ya da alkol kullanım durumu, alerji durumu ve sürekli kullandığı ilaçlar gibi durumlar tespit edilir. Bu bilgiler operasyon sırasında oluşacak herhangi bir durumda müdahalenin doğru yapılması için oldukça önemlidir. Saç ekimi operasyonu öncesinde hastaların da yapması gereken bazı şeyler vardır. Örneğin operasyondan 1 hafta önce sigara ve alkol kullanımını bırakmak iyileşme süreci için oldukça önemlidir. Operasyondan 1 ay önce kafa derisine ilaç ya da losyon gibi uygulamaların yapılması durdurulmalıdır. Operasyondan 1 hafta önce kan sulandırıcı ilaçların ve multivitaminlerin alınması bırakılmalıdır. Bu ilaçlar kanamanın artmasına neden olacaktır. Operasyona gelmeden önce saçın yıkanması ve şekillendirici ürünlerden arındırılması gerekir. Yine operasyona gelirken gömlek gibi çıkarırken başınıza sürtünmeyecek giysiler giymeniz gerekir. Son olarak operasyon sonrasında araç kullanmamanız uygun olacağından uzak bir mesafeye gidecekseniz yanınızda size eşlik edecek birinin olması da gerekebilir.
Saç ekimi operasyonu teknikleri ve yöntemleri nelerdir?
Saç ekimi operasyonu gelişen teknoloji ile birlikte birçok farklı yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Bu teknikler hastanın saç dökülme tipine ya da ihtiyacı olan greft sayısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Günümüzde en sık uygulanan saç ekim yöntemleri DHI yöntemi, FUE yöntemi ve Safir Saç Ekimi yöntemidir. Bu yöntemler kullanılan aletler, saçın tıraş edilmesi ya da edilmemesi, greft toplama biçimi açısından ufak farklılıklar gösterir. Tüm saç ekimi operasyonlarının temelinde hastanın kendisinden alınan greftlerin saçsız bölgeye nakledilmesi yatar. Muayene sırasında bir donör bölge belirlenir ve bu bölgeden toplanan greftler özel bir solüsyonda bekletildikten sonra ekim yapılacak bölgeye nakledilir.
Saç ekimi operasyonunda uygulanan anestezi türleri
Saç ekimi işlemi cerrahi bir operasyondur. Bu nedenle de operasyon anestezi altında gerçekleştirilir. Saç ekimi operasyonunun ilk aşaması lokal anestezidir. Öncelikle greftlerin alınacağı donör bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Lokal anestezinin uygulanması ortalama 1-2 dakika sürer ve hasta yalnızca bu aşamada anestezi iğnesini hisseder. Anestezi uygulandıktan sonra kişi operasyon boyunca herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Burada anestezi uzmanının hastanın genel durumuna göre hangi miktarda anestezi uygulayacağını belirlemesi oldukça önemlidir. Greft alma işlemi bittikten sonra da ekim yapılacak alan yine lokal anestezi ile uyuşturulur ve transfer süreci tamamlanır. Saç ekimi operasyonu genel anestezi altında da gerçekleştirilebilen bir operasyondur. Ancak bu karar kişinin isteği ile birlikte saç ekimini gerçekleştirecek doktorun ve anestezi uzmanının değerlendirmesine de bağlıdır. Saç ekimi operasyonları genellikle çok uzun sürdüğü için hastaya bu kadar uzun süre genel anestezi verilmesi genellikle uygun görülmemektedir. Ancak hastanın kendisini daha rahat hissetmesi için lokal anestezinin yanı sıra sedasyon verilerek de operasyon gerçekleştirilebilir.
Saç ekimi operasyonu sonrası iyileşme ve bakım
Saç ekimi operasyonlarının en önemli aşaması işlem sonrası iyileşme ve bakım sürecidir. Saç ekimi operasyonu sonrasındaki en önemli süreç ilk üç gündür. Bu süreçte ekim yapılan bölgeye ve donör bölgeye temas etmekten kaçınmalısınız. İlk üç günde saç derisinde ufak kanamalar ve kabuklanmalar görülebilir. Yine bu süreçte başınıza darbe almaktan, aşırı fiziksel aktiviteden, alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalısınız. İlk üç günden sonra doktorunuzun önerdiği ürünlerle ilk banyonuzu yapabilirsiniz. Yine bu süreçte doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli şekilde kullanmanız gerekir. Operasyon sonrasındaki ilk bir ay bölgeyi güneşten ve aşırı sıcaktan korumalı, yüzme ve sauna gibi aktivitelerden uzak durmalısınız. İlk üç aydan sonra şok dökülme evresini atlatmanızın ardından saçlarınız çıkmaya ve uzamaya başlar ve 1 yılın sonunda son görünümünüze kavuşmuş olursunuz.
Saç ekimi süreci ile merak ettiğiniz tüm konular hakkında Anatolia Hair Clinic’in uzman kadrosundan destek alabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Saç Dökülmesi Nedenleri ve Önleme Yöntemleri