Genel

Saç Dökülmesi Nedenleri ve Önleme Yöntemleri

sac_dokulmesi

Kadın ya da erkek her birey için saçları oldukça önemlidir. Dış görünüşün önemli bir parçası olan saçlar kişinin sadece dış görünüşünü değil psikolojik durumunu ve özgüvenini de doğrudan etkileyen bir olgudur. Zaman zaman hem kadınlarda hem de erkeklerde saç dökülmesi sorunu görülebilir. Bu sorun kişinin hem günlük yaşamını hem de motivasyonunu olumsuz şekilde etkiler. Peki saç dökülmesinin nedenleri nedir ve saç dökülmesinin önüne geçmek için ne gibi önlemler alınması gerekir? Merak edenler için saç dökülmesi konusu hakkındaki tüm detayları derledik.

Saç dökülmesi nedir?

Kadın ya da erkek fark etmeksizin sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Yetişkin bireylerde yıkama ve şekillendirmeye bağlı olarak günlük ortalama 150 adet saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilebilir. Günlük ortalama 150 adetten fazla saç telinin dökülmesi ise saç dökülmesi sorunu olarak isimlendirilir. Saç dökülmesi; genetik faktörler, mevsim değişimleri, kişinin kullandığı ilaçlar, stres, kıl kökü gelişim bozuklukları ve saç derisi hastalıkları gibi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Saç dökülmesi sorununun yaklaşık 2 ay kadar devam etmesi ve sonrasında sona ermesi de normal bir süreç olarak değerlendirilebilir ancak bir yıl içerisinde 3 – 4 kez tekrarlanan ve 2 aydan uzun süren saç dökülmelerinin nedeninin kesinlikle araştırılması önerilir. Normal süreçte her saç telinin belirli bir ömrü bulunur. Oluşum, büyüme ve dinlenme süreci olarak üçe ayrılan bu süreç sonunda saç kendiliğinden dökülür ve saç folikülünde yeni saç üretimi başlar. Saç foliküllerinde saç üretilmemesi durumunda ise saç ekimi işlemi gibi tedavilerde saç çıkışı desteklenir. Şimdi kadınlarda ve erkeklerde görülen saç dökülmesinin nedenlerine daha detaylı şekilde bakalım.

Kadınlarda saç dökülmesi neden olur?

Erkekler kadar sık olmasa da kadınlar da kimi zaman saç dökülmesi sorunu ile karşılaşabilirler. Kadınlarda görülen saç dökülmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden en sık görüleni ise stres ve psikolojik nedenlerdir. Aşırı üzüntü, yoğun stres, depresyon gibi durumlar kadınlarda saç dökülmesine neden olabilir. Hormon değişiklikleri de kadınlarda saç dökülmesinin bir diğer nedenidir. Hamilelik ve menopoz gibi hormon değişikliklerinin yoğun yaşandığı dönemlerde kadınlar saç dökülmesi sorunu ile sık sık karşılaşabilirler. Saçlı deriyi etkileyen parazit ve mantar gibi enfeksiyonlar da saç dökülmesinin bir diğer nedenidir. Kadınlarda saç dökülmesine genetik yatkınlık ya da saçkıran gibi cilt hastalıkları da neden olabilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, özellikle de D vitamini, demir ve A vitamini gibi eksiklikler kadınlarda görülen saç dökülmesinin bir diğer nedeni olabilir. Son olarak saç bakım ürünlerindeki kimyasallara yoğun şekilde maruz kalma, saç kurutma ya da şekillendirme sırasındaki aşırı ısı, sık sık saç boyanması gibi fiziksel travmalar da saç dökülmesine neden olabilir.

Erkeklerde saç dökülmesi neden olur?

Erkeklerde görülen saç dökülmesinin en temel nedeni genetik yatkınlıktır. Özellikle de erkek tipi yani tepeden başlayan saç dökülmelerindeki temel neden genetik yatkınlıktır. Bunun dışında stres ve psikolojik faktörler, ilaç kullanımı, sigara kullanımı ve vitamin eksiklikleri gibi faktörler de erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alır. Erkeklerde erken yaşta görülen saç dökülmelerinin en önemli nedenlerinden biri de yoğun şekilde kullanılan sprey, jöle ya da briyantin gibi saç şekillendirme ürünleridir. Bu ürünlerin sık kullanımı, saçta uzun süre yıkanmadan kalması saçı aşırı ısı ile şekillendirme de erken yaştaki saç dökülmelerine neden olur. Saç derisi hastalıkları ve hormon bozuklukları da erkeklerdeki saç dökülmelerinin diğer nedenleri arasında yer alır.

Saç dökülmesini engellemek için alınacak önlemler

İster kadın ister erkek olsun saç dökülmesini engellemek için alınacak önlemleri belirlerken saç dökülmesinin nedeninin doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Eğer stres ya da psikolojik nedenli saç dökülmesi yaşıyorsanız bu faktörleri ortadan kaldırmanız gerekir. Genetik nedenlerle yaşanan saç dökülmelerinde saç köklerini güçlendirecek mezoterapi gibi yöntemlere başvurabilir ya da doğru ürünlerle bakım yapabilirsiniz. Hormon değişiklikleri ya da vitamin / mineral eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmelerinde ise doktor kontrolünde doğru tedavilerin uygulanması önemlidir. Son olarak yanlış ürün kullanımı ya da şekillendirme kaynaklı saç dökülmelerinde ise yine saç köklerini güçlendirmek ve bu kimyasalların kullanımına ara vermek saç dökülmesini önleyecektir. 

Saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, sorunun nedenini tespit etmek ve soruna yönelik en uygun tedaviyi almak için Anatolia Hair Clinic ile iletişime geçebilirsiniz. Randevu ve detaylı bilgi için web sitemiz üzerinde yer alan telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts