Saç ekimi işlemi, saç dökülmesi ve saç kaybı gibi sorunların çözümü için uygulanan en etkili yöntemdir. Saç ekimi uzman kişiler tarafından gerçekleştirildiğinde başarı oranı oldukça yüksek olan bir işlemdir. Saç ekimi işlemi kişinin kendi vücudundaki donör bölgeden saç köklerinin alınması ve saç kaybı yaşanan bölgeye transfer edilmesi temeline dayanan cerrahi bir operasyondur. Bu nedenle de hem işlem sırasında hem de işlem sonrasında bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekir. Saç ekimi işlemi esnasında bu işlemin uzman kişilerce gerçekleştirilmesi önemlidir. Ancak işlem sonrasında kişinin dikkat etmesi gereken önemli noktalarda bulunur. Gelin saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalara daha yakından bakalım.
Saç Ekimi Sonrası Yapılmaması Gerekenler
Saç ekimi işleminden sonra yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de operasyonun sağlıklı şekilde sonuçlanması ve hızlı bir iyileşme gerçekleşmesi açısından oldukça önemlidir. Saç ekimi işlemi sonrasında yapmamanız gerekenler şunlardır;
- Sigara içmek işlem yapılan bölgenin iyileşmesini geciktireceğinden operasyon sonrasında 7 gün boyunca sigara içmemelisiniz.
- Operasyon sonrasında yine 7 gün boyunca alkol tüketmemelisiniz.
- İşlem sonrasında kesinlikle kan sulandırıcı ilaç kullanmamanız gerekir. Sürekli kullandığınız bir kan sulandırıcı bulunuyorsa bunu işlem öncesinde mutlaka doktorunuzla paylaşmanız önerilir.
- Operasyon sonrasındaki ilk 3 ay güneşlenme, solaryum ve sauna / hamam gibi aktivitelerden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Güneşlenme aktivitesi dışında günlük yaşam içerisinde de güneşten korunmanız gerekir.
- Operasyondan sonra 1 aylık süreçte yüzme ve diğer spor aktivitelerini yapmamalısınız. Aynı şekilde bu süre boyunca ağırlık da kaldırmamanız gerekir.
- Operasyon sonrasındaki 14 günlük süre boyunca cinsel ilişkide de bulunmamanız tavsiye edilir.
Saç Ekimi Sonrası İlk 10 Gün
Saç ekimi sonrasındaki ilk on gün operasyon sonrasındaki en kritik ve dikkat edilmesi gereken dönemdir. Bu on günlük sürede ekim yapılan alanda hafif şişlikler ve kabuklanmalar görülebilir. Bu kabuklanmaların kısa süre içerisinde yumuşaması ve kabukların dökülmesi için doktorunuzun önerdiği şampuan ve kremleri düzenli şekilde kullanmanız gerekir. Operasyon sonrasındaki on günlük sürede yavaş yavaş iyileşmeler görülmeye başlanır. Bu sürede saçlarınızı bastırmadan ve ılık su ile yıkamanız greftlerin yerinden oynamaması için oldukça önemlidir. Yine bu süreçte güneşe ve aşırı sıcağa maruz kalmamaya, terlemenize neden olacak spor ve cinsel ilişki gibi aktivitelerden uzak durmaya, iyileşmenizi geciktirecek sigara ve alkol tüketiminden kaçınmaya dikkat etmelisiniz.
Saç Ekimi Sonrası İlk Ay
Saç ekimi işleminde ilk on günü atlattıktan sonra 15. günden itibaren “şok dökülme” adı verilen bir olay yaşayabilirsiniz. Bu dönem ilk bir aylık sürecin sonlarına doğru ve ikinci ayın başlarında iyice yoğun olabilmektedir. Şok dökülme yaşadığınızda saçların tamamına yakınını kaybetmeniz söz konusu olabilir ancak böyle bir durumla karşılaşırsanız endişelenmeyin. Çünkü dökülen tüm saçlar iyileşme sürecinde yeniden ve sağlıklı şekilde çıkacaktır.
Saç Ekimi Sonrası 3. Ay
İlk iki aylık süreçte devam eden şok dökülmeler üçüncü aylık süreçte bitmiş olmalıdır. Ancak üçüncü ayda da iyileşme süreci hala devam eder. Bu nedenle saç derisinde sivilcelenme ve kaşıntı gibi tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu tepkiler iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Bu gibi tepkilere karşı kesinlikle doktorunuzun önerdiği ürünler dışında ürün kullanmamanız, sivilcelerle oynamamanız ve mümkün olduğunca bölgeyi kaşımamanız gerekir.
Saç ekimi işlemi sonrasında dördüncü aydan itibaren saç uzaması hızlanmaya başlar. Altıncı ayın sonunda uzama süreci tüm saçların %60’ında görülmeye başlar. Sekizinci ayın tamamlanmasının ardından da ekim yapılan saçların %90’ı çıkmış olur. Saç ekimi uzman ellerde gerçekleştiğinde saç dökülmesi ve saç kaybı gibi sorunların çözümünde en etkili yöntemdir. Saç ekimi için birçok farklı teknik bulunur. Bu tekniklerden DHI yöntemi hakkında daha detaylı bilgi edinmek için ise “DHI Saç Ekimi Yöntemi Nedir? Nasıl Uygulanır?” konu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.