Genel

Saç Ekiminin Temel Aşamaları

sacekiminintemelasamaları

Saç, her insanın estetik görünümündeki en önemli parçasıdır. Kadın ya da erkek fark etmeksizin tüm kişiler saçlarının görünümüne oldukça önem verir. Ancak saçlarımız birçok farklı nedenle azalabilir, dökülebilir ya da yıpranabilir. Bu nedenler fiziksel, biyolojik ya da çevresel faktörlere bağlı olabilir. Saçların azalması ya da seyrelmesi kişilerin görünümünde olumsuz bir etki yaratabilir ve kişi bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilenebilir. Saç ekimi tam da bu noktada saç dökülmesi ya da saç kaybı gibi sorunlar yaşayan kişilerin yaşadığı bu sorunlara doğal ve kalıcı bir çözüm sunar. Saç ekimi 4 temel aşamadan oluşur. Gelin bu 4 temel aşamayı daha detaylı şekilde inceleyelim.

Saç Ekimi Aşamaları: Planlama

Saç ekimi işleminin ilk aşaması planlamadır. Bu aşamada öncelikle saç dökülmesinin ya da saç kaybının nedenleri araştırılır. Daha sonra kişinin saç ekimi işlemi için uygun olup olmadığı bazı testlerle değerlendirilir. Saç ekimi için uygun olunması halinde kişinin istekleri, yüz anatomisi ve saç yoğunluğu bir arada değerlendirilir ve nereye ne kadar saç kökü ekileceğine karar verilir. Planlama sonrasında kişinin saç traşı gerçekleştirilir. Saçlar saç ekimi öncesinde genellikle 0.3 milimetre kalacak biçimde traş edilir. Bu şekilde daha rahat bir ekim gerçekleştirilebilir. Bu aşamadan sonra ön saç çizgisi ve greft dağılımını belirleyecek çizgiler saç derisinin üzerine işaretlenir. Greft dağılımı saç ekimi sonrasında doğal bir görünüm elde etmek için oldukça önemlidir ve bu nedenle greftler eşit şekilde dağıtılmalıdır. Saç derisine kalem ile yapılan bu işaretleme greftlerin eşit dağılması açısından önem taşır. Burada saçların çıkış yönü de hesaba katılır. 

Saç Ekimi Aşamaları: Saç Köklerinin Toplanması

Planlama aşaması tamamlandıktan sonra saç ekimi aşamalarının en önemlilerinden biri olan saç köklerinin toplanması işlemine geçilir. Bu işlem gerçekleştirilirken kişiye lokal anestezi uygulanır. Saç köklerinin belirlenen donör bölgeden rahat bir şekilde alınabilmesi için özel olarak hazırlanmış salin sıvısı saçlı deriye enjekte edilir. Salin sıvısı saçlı deri ile kafatasının birbirinden uzaklaşmasına yardımcı olur ve böylece şişen saç derisi saç köklerinin çok daha rahat şekilde toplanmasını sağlar. Saç kökleri toplandıktan sonra canlı kalması ve hasar görmemesi için serum dolu cam bir kaba alınır ve soğuk ortamda bekletilir. Bu işlemin ardından donör bölge pansuman yapılarak bandajla kapatılır. 

Saç Ekimi Aşamaları: Kanalların Açılması

Saç köklerinin toplanmasının ardından kanal açma işlemine geçilir. Saç ekimi işleminin temel aşamalarından biri olan kanalların açılması sırasında açılan kanalların toplanan saç kökleri ile aynı açıya sahip olduğuna ve derinliklerinin eşit seviyede olduğuna dikkat edilmesi gerekir. Özellikle ön saç çizgisine gerçekleştirilen kanal açma işlemi sırasında büyük bir özen gösterilir. Çünkü bu kısım saçın doğal görünmesini belirleyen en önemli alandır. Genellikle bu kısma açılan kanalların girintili çıkıntılı olacak şekilde yapılması daha doğal bir görünüm elde edilmesini sağlar. 

Saç Ekimi Aşamaları: Köklerin Açılan Kanallara Ekilmesi

Saç ekimi işleminin son aşaması açılan kanallara toplanan köklerin ekilmesidir. Saç kökleri kanallara özel kalemlerle ekilir. Tekli saç kökleri daha doğal bir görünüm elde etmek adına ön saç çizgisine, çiftli ya da çoklu saç kökleri ise arka kısımdaki saç derisine ekilir. Bu işlem saç köklerinin zarar görmemesi açısından büyük bir titizlikle gerçekleştirilir. Saç ekimi işlemi tamamlandıktan sonra kök kaybını önlemek için ekim yapılan bölgenin açık bırakılması gerekir. 

Son yıllarda uygulanan en popüler işlemlerden biri olan saç ekiminin temel aşamalarından kısaca bahsettik. Saç ekiminin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Saç Ekimi Operasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.